tisdag 18 augusti 2009

Dyr rättvisa

Första halvåret 2009 berättigades SJU personer jämställdhetsbonus. Det innebar mellan 100 och 1800kr ner i fickan för en tapper skara jämställda föräldrar. Hur många som sökt har jag ingen aning om, däremot vad det kostat i administrativa utgifter för staten... (om man ska tro skräptidningar för föräldrar)

Innan självaste siffran vill jag inflika att alla tappra försök att få Svea mer jämställt borde på något vis applåderas, just detta försök har dessvärre inte någon röd liten rea-lapp klistrad på sig. Bonusen gick loss på inte mindre än 6 miljoner kronor. Det är mycket pengar in och väldigt lite pengar ut. För att inte tala om: väldigt lite jämställdhet i vårat land.

Jag antar att många sökt, utan att vara speciellt kunnig när det kommer till kostnader för administration så borde 6 miljoner rimligen innebära att det fanns en hel trave ansökningar att gå avslå.

Nu kommer ju något snille tänka, jamen det behöver ju inte innebära att kvinnan var hemma mest eftersom bonusen bygger på lika delning. Nä det behöver det absolut inte betyda (även om det gör det) Jämställdhet. Rättvis fördelning. Både mamma och pappa till ungarna liksom. Feministdravel. Och tydligen när politiker ska fega: Jävligt kostsamt.

Knepigt är det, när mamman tar all föräldrapenning skyller man på ekonomi. Så med pengar försöker staten muta papporna att ta ansvar. Men när sjukt dyra jämställdspengar finns att hämta är det likförbannat stört omöjligt att ta del av de där viktiga dagarna. Kvotering någon?

Inga kommentarer: