onsdag 6 februari 2008

Jag som förälder.

Hittade ett test på aftonbladet som jag naturligtvis inte kunde låta bli. Jag är barnsligt förtjust i att testa mig. Jag har ett behov av att någon berättar för mig vem jag egentligen är... Jag vill ju gärna intala mig att jag faktiskt är så mycket mer än bara förälder, men just detta test behandlade bara frågor som sömnmetoder och amningsbekymmer. Så här lyder dommen:

Ekologisk och pedagogisk

Yogaföräldern mån om kropp och själ
Ojoj, här har vi en med total koll och sober smak. Du lagar egen ekologisk barnmatspuré och har svårt att förstå varför andra köper barnmatsburkar.
De äldre barnen är satta på GI-diet och du köper hellre ett pedagogiskt pysselset för 550 kronor än en plastleksak för 75 spänn. Både du och barnen går på aktiviteter, fast inte för många. Däremot är aktiviteterna noga utvalda, de ska vara bra för både kropp och själ.
Läser: Den danska barnpsykologen Jesper Juul.
Pratar dig varm för: Ekolådan, ekologiska grönsaker som levereras direkt hem till kunden.
Skulle aldrig: Gå på McDonalds. Sätta på barnen tröjor med Disneytryck.

Mja...är det verkligen jag? Ekologisk nja, jag vägrar tygblöja men köper ekologisk barnmat. Pedagogisk? Lärare sägs ju vara de minst pedagogiska föräldrarna men jag tycker såklart själv att jag är väldigt pedagogisk. Koll... jag undrar över hur fan man kan ha koll som småbarnsförälder egentligen. Det finns ju drilljoners med olika motsägelsefulla dos and don'ts man får ju helt köra på känsla och hoppas på det bästa. Laga egen barnmat kanske jag kommer att göra när tid och ork finns, hur svårt är det att purea en potatis liksom. Men jag har full förståelse för folk som kör helköpt. Då vet man dessutom att barnet får i sig lagom med fett och järn och skit som den behöver. GI till mina barn, hell NO. Barn ska inte äta för fiberrikt, det klarar deras magar inte av att bryta ned. Inget godis till bebbe men någon Fredrik Paulún ska då inte styra över Hjalles matintag. Dyrt pedagogiskt pyssel framför billig plastleksak... vem har sagt att inte en plastleksak kan vara pedagogisk? Den har ju säkert både färg och form, hård eller mjuk, stor eller liten. Nuff said. Aktiviteter. Ja nu snackar vi teoretiskt här för i Emmaboda finns inte mycket att välja på och det som finns har kyrkan roffat åt sig, vilket jag tjurar över en smula. Men hur stort utbudet än vore så tror jag nog att man inte ska ha för fullbokat schema. Men som hemmaförälder kan man ju bli socialt skadad och lycklig förälder gör lyckligt barn. Alltså om mamma behöver socialisera på babycafé, babysimm, babyyoga och babydans så blir det säkert prima för barnet. Jesper Juul... självklart! Han har hängt med mig sedan skövdetiden då jag behövde hans hjälp på jobbet, Jeppes ord är min lag. Typ. Ekolådan... Öh hur miljövänligt är det med hemfraktade grönsaker? För det är väl inte så att dom promenerar hem till folk med den? Är nog vettigare att jag traskar ner på ica och införskaffar det jag behöver. Att aldrig gå på McDonalds låter som en vettig idé som jag själv levt efter i flera år. Sunkföretag, sunkburgare och en skabbig clow klarar vi oss bra utan. Det blir helt klart Max om Hjalle nödvändigtvis ska käka gott skräp. Dom har dessutom snygga lampor nu för tiden. Disneytryck... nja den dagen jag mot förmodan hittar en snygg tröja med disneytryck så kanske.

Puh... summa sumarum... jodå lite halvvägs rätt hade nog testet. Ekologisk känns inte som mitt signum, men på det hela taget så känner jag mig nöjd med resultatet. Även om jag hellre hade önskat att jag var en Cool förälder som man också kunde vara tydligen. Nu ska jag hemmafrua mig lite, vårt hem har förfallit under dagen.

2 kommentarer:

Frida sa...

Hej mitt i harmoniska familjelivet... Det känns som att det händer mycket mellan gångerna vi kommunicerar på båda sidor av Sverige. Är så matt att jag inte ens orkat svara i telefon de sista dagarna haha.
Läste knasiga-lappar länken du hade, jag gillar sånt! :)
Nu ska jag sussa!
Puss och godnatt honey

Anonym sa...

Hahaha, vilket skönt inlägg! Du! Du & Henke verkar vara världens coolaste föräldrar, behövs inget stupid test för att övertyga dig om det tror jag:) Kram